VM 2011 Brasil

Norges analyseteam arbeider natt og dag under VM

Norges analyseteam arbeider natt og dag under VM

De norske håndballjentene fremstår som både smarte og godt oppdaterte når de møter sine motstandere. Og, dette er ikke kun på grunn av stor interesse for håndball, men fordi de har et av verdens beste analyseteam som jobber natt og dag bokstavlig talt for at de skal være best mulig forberedt til å møte en hvilken som helst motstander.

De fyller på med kunnskap til både spillere og trenerteam foran hver eneste kamp under hele VM, og det er ikke en liten jobb som skal utføres. Landslagssjef, Thorir Hergeirsson, som selv var en del av analyseteamet i perioden 96-01, forteller at at han har stor respekt for dem og arbeidet de gjør.

– De jobber lange dager og sene nattestimer, de gjør et meget viktig arbeid. Og, de er gode diskusjonspartnere, forteller landslagssjefen som selv står for filtreringen av hva som videreformidles til spillergruppen av materiell som han har fått fra analyseteamet.

Det norske analyseteamet består idag av Wenche Halvorsen Stensrud og Henning Krøger som har vært med i en årrekke, og hvis du har fulgt litt med på landslaget har du sikkert sett de to høyt der oppe på tribunen hvor de står og filmer både Norge sine kamper og motstanderne.

Vi tok tak i Wenche Halvorsen Stensrud dagen før mesterskapet starter for Norges del for å få litt innsikt i hvordan en helt normal dag for analyseteamet ser ut.

– Vi starter dagen med å filme alle tre kampene. Vi er i hallen fra 15-tiden til Norge er ferdige med sin kamp ca 2145. Da drar vi tilbake til hotellet hvor vi spiser litt middag, er med på adventstund og etter det starter vi arbeidet med analyse av kampene. Den ene av oss jobber med Norges kamp og den andre jobber med neste motstanderen for neste kamp.

Wenche Halvorsen forteller at selve jobben tar omtrent to til to og en halv time, og da er klokke normalt et sted mellom to og tre om natten. Siden det er sene kamper under VM tusler både Henning og Wenche til sengs på denne tiden og tar resten av jobben når de står opp om morgenen.

– Om morgenen tar vi og systematiserer og sorterer det vi gjorde om natten, vi lager en forsterkningssere av eget spill og en analyse til trenerne. Så skal målvaktene ha sitt for å få tegnet motstanderen. De ønsker seg stort sett 2-3 kamper når vi har det.

Hva ser analyseteamet etter?

– Det vi ser etter er spillemønster i angrepsfasen, de ulike kombinasjonene, og om det er enkelte spillere som utmerker seg. Hva gjør de i kontrafasen, kontradekning og hvilke forsvarssystemer spiller de. Det handler om å se hva slags muligheter vi har mot motstanderens spill basert ut fra vårt eget spill.

I tillegg til et videokamera og en pc bruker analyseteamet kun et analyseprogram som er tilgjengelig for alle som ønsker å drive med analyse.

– Vi bruker XPS sideline, et veldig bra analyseprogram. Vi filmer kun under kamp, og programmet er oversiktlig og fint, lett å plukke ut klipp, lett å bruke. Liker det veldig godt, forteller Wenche Halvorsen Stensrud som har brukt en del timer

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VM 2011 Brasil
@http://www.twitter.com/BjornKenneth

Bjørn Kenneth Muggerud, CEO of Goldfish Media, chief editor for timeoutmag.com, handballreferee & handballcoach since 1990.

More in VM 2011 Brasil