Uncategorized @hu

#RenúnciaManoel – brazil kézilabdázók együtt a sportág jövőjéért

Fotó: Björn Kenneth Muggerud
#RenúnciaManoel – brazil kézilabdázók együtt a sportág jövőjéért

Már egy ideje gyülekeznek a viharfelhők a brazil kézilabdázás egén: a 2013-as világbajnok ország kézilabdája élt már meg nyugodtabb heteket is, mint a mostaniak. Néhány hete a brazil kézilabda és a brazil válogatottak főszponzora, a Brazil Nemzeti Bank (Banco do Brasil) bejelentette, hogy nem újítja meg a brazil szövetséggel (CBHb) fennálló, májusban lejáró szerződését, helyette inkább röplabdába és utcai tömegsportok támogatásába fektet. Ezzel a dél-amerikai ország szövetsége a szponzori pénzek nagy részét, mintegy 75%-át bukná – nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy lássuk, mekkora jelentőséggel bír ez a döntés a sportág egésze számára a dél-amerikai országban. A rossz hír bejelentése után a brazil kézilabda legnagyobb nevei, mind a terem-, mind a strandkézilabda területéről, nyílt levélben fejezték ki aggodalmukat a sportág jövőjéért, és kimondták, változtatásokra van szükség a szövetségben ahhoz, hogy visszataláljanak a helyes útra. E hét elején aztán még egy lépést tettek meg az érdekérvényesítés felé.

Tapasztalt és sikeres játékosok, mint a Magyarországról jól ismert játékosok, Eduarda Amorim (Győri Audi ETO KC), Barbara Arenhart (GVM Europe-Vác) és Thiagus Petrus (MOL-Pick Szeged) egy videót tettek fel közösségi oldalukra a #RenúnciaManoel hashtaggel (Távozz, Manoel), amelyet a brazil szövetség elnökének, Manoel Luiz de Oliveirának címeztek. A videó aztán vírusként terjedt elsősorban a brazil oldalakon, de Európában is híre ment a brazil játékosok akciójának, Magyarországon is több cikk jelent meg a témában. A brazil játékosok kiállásának fő oka az, hogy Manuel Luiz de Oliveirát Brazíliában korrupcióval és hűtlen kezeléssel vádolták meg: 2016 óta több vádiratban is megjelent a neve a témában. Kétes üzletei baljós árnyként vetültek a brazil kézilabdázásra: az elnök és ezáltal a szövetség, illetve a sportág egésze elvesztette hitelességét, ami a legfőbb oka annak, hogy a Brazil Nemzeti Bank a továbbiakban nem kívánja a nevét összefüggésbe hozni a sportággal és más vizekre evez. Éppen ezért érezték úgy a brazil kézilabda nemzetközileg elismert játékosai, hogy össze kell fogniuk és közösen ki kell állniuk a sportáguk jövőjéért.

“A változás apró lépésekkel történik, de sokak erejével. Mi sportolók összefogtunk a kézilabdáért, egy új vezetésért, új gyakorlatokkal és átláthatósággal.”

Eduarda Amorim, a brazil kézilabdázás történetének egyik legjobb, de mindenképpen legsikeresebb játékosa a TimeOut Magazinnak beszélt az általuk elindított mozgalomról, esélyeikről, céljaikról.

TO: Először is mesélj nekünk egy kicsit ennek a kampánynak a hátteréről. Miről szól, miért tört ki ez a vihar?
EA: A Brazil Kézilabda Szövetség elnökét, Manoel Luiz de Oliveirát hűtlen kezeléssel és korrupcióval vádolják. 2016 óta több ügybe is belekerült a neve. Aztán 2018 elején a Brazil Nemzeti Bank (Banco do Brasil) bejelentette, hogy nem újítják meg a lejáró szerződésüket, és ez katasztrófát jelentene a sportágunk számára. Úgy éreztük, hogy fel kell lépnünk ez ellen, úgyhogy az elsődleges célunk az, hogy az elnök távozzon a szövetség éléről. Úgy hisszük, amíg ő itt van, addig más szponzorok sem fognak jönni támogatni minket.

TO: Volt egy tetőpont, ami arra késztetett titeket, hogy fellépjetek ellene, vagy inkább események hosszú láncolata vezetett idáig?
EA: Természetesen több olyan esemény történt a múltban, ami jelezte számunkra, hogy lépnünk kell a kézilabda jövőjének érdekében. Manoel Luiz de Oliveira 28 éve tölti be az elnöki posztot. A 2013-as világbajnoki címünk után versenyképes csapatunk volt, de hiányzott a kellő mértékű támogatás. Ahelyett, hogy ez a történelmi arany pozitív változásokat indított volna el, a bajnokság színvonala folyamatosan esik, ez rossz menedzselésre, vezetői hibákra utal. Nem vagyunk elégedettek az irányítással, az adminisztrációval sem – szinte semmilyen kommunikáció, interakció nincs köztünk, a liga pedig gyenge. A tetőpont a bank szponzori támogatásának megvonása volt az elnök kétes ügyei miatt – így még az idei versenynaptár sem biztosított. A junior és ifjúsági válogatottak világbajnoki utazása is veszélybe kerülhet, ez pedig rengeteget ártana a sportágnak.

 

TO: Az általatok kinyilvánított vélemény a brazil játékosok többségének véleményét is tükrözi? Elég erős hátországotok van ehhez?
EA: Egységesek vagyunk és a brazil kézilabda legnagyobb nevei mind mellettünk állnak. Itt Európában talán nem látszik annyira, de Brazíliában sokakat tudtunk mozgósítani az ügy érdekében. Vannak olyan klubok, amelyek teljes egészében mellénk álltak. Nagy erőnk van, de sok más tényezőtől is függünk.

TO: Mik a várakozásaitok? Sikeresek lehettek, van esély arra, hogy eléritek a célotokat? Tudtok elegendő nyomást helyezni az elnökre?
EA: Úgy érzem, hogy nagy nyomást gyakorlunk rá. Sok dolog függ az igazságszolgáltatástól is, már a vád folyamata és az ezzel kapcsolatos ítélet is arra kényszerítheti őt, hogy lemondjon a kézilabda szövetség elnöki tisztjéről. De függetlenül ettől az ítélettől, mi azt szeretnénk, ha ő maga is átgondolná a lemondását, hiszen ezen a ponton ez lenne a legjobb a brazil kézilabdázásnak.

TO: Van már olyan jelöltetek, aki a brazil kézilabdát a megfelelő irányba tudná elmozdítani és el tudná hozni a vágyott változásokat?
EA: Ebben a pillanatban még nincs jelöltünk. Jelenleg nem lehetséges a szabályzat alapján sem, hogy új elnököt válasszunk a szövetség élére. Az első lépés a helyes irányba az lenne, ha Manoel Luiz de Oliveira lemondana, aztán a következő körben talán tárgyalhatnánk a bankkal arról, hogy gondolják újra a döntésüket a szponzoráció megszüntetéséről. Ha az elnök úgy dönt, hogy távozik, a jelenlegi alelnök veszi majd át a helyét, vele már jobb a kapcsolatunk. A következő két évben aztán megkereshetnénk a legmegfelelőbb személyt ezen poszt betöltésére.

TO: Mi következik, ha a kampány nem jár sikerrel? Terveztek további lépéseket?
EA: Ha ez nem működik, természetesen megpróbálunk más utakat is. Ha nem érjük el a célunkat, továbbmegyünk nagyobb intézményekhez, mint például a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) vagy a Sportminisztérium – ők azok, akik a legtöbb állami pénzt adják a szövetségnek. De nagyon bízunk benne, hogy a kampányunk eléri a célját, és Manoel Luiz de Oliveira magától is képes lesz meghozni azt a döntést, hogy nem folytatja elnöki tevékenységét, mert ez az egész brazil kézilabdának és jövőjének érdeke.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Uncategorized @hu

Hungarian, handball and travel addict. Always hungry for information about handball and always ready to share these with others.

More in Uncategorized @hu